Oude Sint-Nicolaaskerk

De Hervormde Kerk of Oude Sint-Nicolaaskerk in IJsselstein

Dit is het oude centrum van IJsselstein met op de voorgrond de Oude Sint-Nicolaaskerk. Deze oude gotische kerk is meer dan 700 jaar oud en is in die tijd gesticht door Gijsbrecht van Amstel die zich later Gijsbrecht van IJsselstein (naar zijn moeder Johanna van IJsselstein) noemde. Hij heeft toen hij van naam veranderde, ook een nieuw familiewapen ontworpen dat tot op de dag van vandaag het stadswapen van IJsselstein is.

Wapen van IJsselstein
Wapen van IJsselstein

Dit is niet de Gijsbrecht IV van Amstel die in het complot zat voor de moord op Graaf Floris V van Holland (die van het Muiderslot) want dat was zijn oom. Omdat zijn broer Arnold van Benschop ook in dat complot zat, werd deze Gijsbrecht wel verdacht van medeplichtigheid. Hij werd opgesloten en zijn kasteel werd veroverd door de Hollanders waarna Gijsbrecht al zijn bezittingen was kwijtgeraakt aan de bisschop van het Sticht Utrecht. Toen zijn zoon Arnold van IJsselstein in 1308 trouwde met de dochter van de bisschop, kreeg Gijsbrecht al zijn bezittingen weer terug en kreeg hij in 1310 toestemming van de bisschop om deze kerk te bouwen. Uiteindelijk is Gijsbrecht in deze kerk begraven.

Deze kerk heette natuurlijk niet altijd de “Oude” Sint-Nicolaaskerk. Dit gebeurde pas in 1885 toen de Sint-Nicolaasbasiliek gebouwd werd die je ook op deze foto kunt zien. Ik heb geen idee waarom ze daar geen andere naam voor hebben bedacht. Links naast de kerktoren kun je in de verte ook de windmolen van IJsselstein zien staan. Deze windmolen genaamd de Windotter en de Sint-Nicolaasbasiliek heb ik beiden nog op mijn to-do lijst van drone foto’s staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.