Het Nozemagebouw

Het Nozemagebouw in Lopikerkapel

Als je, langs de zendmast, van IJsselstein naar Lopikerkapel rijdt, dan staat daar rechts in het veld een mysterieus gebouw. Het lijkt in eerste instantie een eenvoudig ontwerp maar als je er langer naar kijkt dan doen de statige trap naar de ingang en de zeven langgerekte ramen van de voorgevel anders vermoeden. Het kan niet anders of dit moet een belangrijk gebouw geweest zijn. Het ziet er nu verlaten uit.

Als men nog iets verder zuidwaarts rijdt, dan zie je aan het begin van de lange laan richting het mysterieuze huis een wachthuisje staan die niet misstaan zou hebben in de oude Sovjet Unie. Op dit huisje staan in hoofdletters de woorden: “NEDERLANDSE OMROEP ZENDER MAATSCHAPPIJ”. Daaronder staat de oorspronkelijke functie van dit gebouw: “ZENDSTATION BINNENLANDSE OMROEP”. Aan de andere kant van de weg staat een bordje die mij helaas de toegang (over land) ontzegt.

Nozema Wachthuisje
Nozema Wachthuisje

Het mysterie is dus ontrafeld. Het is het Nozemagebouw en het staat naast de plek waar oorspronkelijk de drie zendmasten van Lopik hebben gestaan. Deze zendmasten, waarvan de hoogste een lengte had van 196 meter, zijn in 2015 opgeblazen en de stille getuigen daarvan zijn de betonblokken, die nog steeds in het veld staan, waaraan de tuien waren bevestigd.

Het gebouw stamt uit 1935 en de stijl doet mij denken aan het prachtige pand van de Bijenkorf in het centrum van Den Haag. Kenmerkend daarbij is dat er veel aandacht is besteed aan de architectuur, terwijl het gebouw toch met name een zakelijke technische functie had; een middengolfzender. Zoals ik al zei, het gebouw staat er nu verlaten bij maar ik hoop dat ik ooit nog eens in de gelegenheid kom om het gebouw van binnen te bekijken want de buitenkant alleen al, intrigeert mij enorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.