De Grootste Kerstboom

Geplaatst op

Elk jaar, ongeveer twee weken voor de kerst, wordt in IJsselstein de grootste kerstboom van Nederland ontstoken. Het ontsteken van de kerstboom heeft niets met het christelijk kerstfeest te maken maar met de midwinterviering en het onsteken van de lichten staat symbool voor de zonnewende en het verdrijven van het duister.

De Gerbrandytoren heeft voor mij rond de kerst deze zelfde betekenis en men kan de lichten van de kerstboom bij mooi weer vanaf Gouda al zien. Het is daarom ook elk jaar een groot feest in IJsselstein als de kerstboom ontstoken wordt. Er komt een bekende Nederlandse artiest optreden en iedereen verzamelt zich op ‘het podium’, het ovaalvormige veld helemaal links in het midden op de foto.

In de vroege ochtend van 8 december 2017, vlak voordat de kerstboom voor de 25ste keer zou ontstoken worden, sloeg het noodlot toe. Zonder enige aankondiging en met een enorme klap die in heel IJsselstein te horen was, sloeg de bliksem in. De lichten zouden dat jaar niet meer ontstoken worden. De dag erna stond er een optreden van O’G3NE gepland op het Podium die vanzelfsprekend gewoon door is gegaan. Een paar lampen op de Gerbrandytoren en we hebben een feestje.

Dit jaar brandt de boom wel maar is geen feest vanwege de corona-maatregelen. Ik heb buiten gestaan om de ontsteking van de boom te bekijken en ik heb deze ook gefilmd. Het is dezelfde kerstboom als elk jaar maar zonder het feest op het Podium is het toch anders; ‘the magic is gone’. Al hangen we nog zoveel lichtjes aan de Gerbrandytoren, uiteindelijk zijn het maar gewoon lichtjes. Het licht zit in onszelf en brandt het hardst als wij met anderen zijn.

Daarom is het verdrijven van het duister dit jaar nog veel belangrijker dan normaal. Laat de lichten van de Grootste Kerstboom van Nederland symbool staan voor het verdrijven van het virus wat ons al veel te lang in bedwang houdt. Ik hoop dat we volgend jaar weer buiten staan en dat we met zijn allen weer met volle aandacht gaan staan kijken tot de lichtjes aan gaan. Dat jaar zijn de lampjes in de Grootste Kerstboom van Nederland, mooier dan ooit.

Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen. (Joh 1: 1-5)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.